top of page

Çocuklar için abonelik sistemiyle evlere gönderilen aktivite kutularını hepimiz biliyoruz. Ece ve Umut İlhan çifti bu fikri 2016’da evlerimizdeki dört ayaklı çocuklar için hayata geçirdi. Havhav ve Mi

Updated: Mar 31

Çocuklar için abonelik sistemiyle evlere gönderilen aktivite kutularını hepimiz biliyoruz. Ece ve Umut İlhan çifti bu fikri 2016’da evlerimizdeki dört ayaklı çocuklar için hayata geçirdi. Havhav ve Miyav.com Türkiye’de ciddi bir pazara ulaşınca bu kez onları İngiltere merkezli Wufwuf ve Mymeow takip etti. Kısa zamanda İngiltere pazarının da kendi alanında lideri haline gelen wufwuf’u Ece İlhan ile konuştuk.



Ece ve Umut İlhan


İngiltere'ye gelmeden önce nasıl bir hayatınız vardı, neler yapıyordunuz? 

İzmir'de yaşıyorduk. Eşimin bir reklam ajansı vardı. Benim halen faaliyette olan bir eğitim ve kariyer okulum vardı. Çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyorduk. O dönemlerde yeğenlerime etkinlik kutuları gönderiyordum. Eşimin aklına acaba bunların köpek-kedi versiyonunu yapabilir miyiz diye bir fikir geldi. Biraz araştırınca ABD’de böyle bir işin var olduğunu gördük. Bu fikri kendimize uyarlayarak Türkiye'de havhav’ı kurduk 2016’da. Türkiye’de ev hayvanları alanı bebek adımlarla ilerliyor olmasına rağmen son dönemlerde, özellikle pandemiden sonra büyük bir ivme kazandı. Havhav’dan birkaç sene sonra Miyav geldi. Havhav.com ve Miyav.com şu an Türkiye’de çok önemli bir yerde. Bu geçen süre boyunca çok önemli yatırımlar aldık. Türkiye'nin gerçekten önde gelen yatırımcıları da var arkamızda. Havhav’ı yurt dışında nasıl konumlandırabiliriz diye düşünmeye başladık. İngiltere'de köpek sayısı çok fazla olmasına rağmen bu alanda bir boşluk olduğunu fark ettik ve gelip aynı fikri burada hayata geçirdik.


İngiltere’de abonelik bazlı köpek kutuları hazırlayan ilk şirket siz mi oldunuz?

Hayır, birkaç tane vardı ama pazar potansiyelini yeterince kullanamıyorlardı. Her ay özel temalar oluşturup ürün hazırlamak kolay bir iş değil. Tabii ki her şeyi kendimiz üretmiyoruz ama çok ciddi bir üretim kapasitemiz de var. Bütün tasarım, fikir aşaması bizden çıkıyor ve oyuncaklarımızı Türkiye'de üretiyoruz. Ödül maması kısımlarını da Türkiye ve İngiltere'de ortak çözüyoruz. Sadece abonelikle kalmadı. Amazon, ebay gibi market alanlarında ve kendi online dükkanımızda da satıyoruz. Açıkçası biz denizde yüzebildiğimizi görünce bir de okyanusa çıkalım dedik. Londra bir dünya şehri. Buraya geldiğinizde tüm dünyaya buradan seslenebiliyorsunuz. Bu avantajı önemli ölçüde kullandık. Çok ciddi kontaklar, çok ciddi yatırımcılarla işbirliği içerisine girdik. Ve pandemide özellikle önemli şekilde büyüdük ve o ivmeyi devam ettirmeye çalışıyoruz. 


Pazarda nasıl bir yere ulaştınız? 

Şu anda İngiltere’de lider konumdayız. Geçen sene En iyi Substcription Box Ödülü’nü aldık. Aynı zamanda dediğim gibi Amazon, ebay dışında İngiltere'deki hemen hemen bütün pet shop’larda ürünlerimizi görebilirsiniz. Wufwuf’un İngiltere’deki pet sektörünün en önemli oyuncularından diyebiliriz. 


Avrupa’da da var mısınız?

Avrupa'da çok ciddi bir büyüme ivmesi yakalamıştık wufwuf olarak ama Brexit sonrası şartlar çok değişti ve çok zorlaştı. O yüzden oranın operasyonunu açıkçası biraz kısmak zorunda kaldık. Halen Almanya, Hollanda başta olmak üzere Avrupa’dan abonelerimiz var ama aktif bir reklam kampanyamız yok şu anda. 


KALİTE KONTROL MÜDÜRÜMÜZ WAFFLE

Ece ve Umut İlhan

Sizin de bir köpeğiniz var… Ürünleri önce o mu deniyor?  

İngiltere’ye taşındıktan sonra Waffle’ı sahiplendik. O geldikten sonra benim bütün hayatım değişti. Çünkü bir hayvanla bağ kurduğunuz anda kedi, köpek, kuş hiç fark etmiyor, artık farklı bir canlı dünyasıyla bağ kurmaya başlıyorsunuz. Onları gerçekten çocuğunuz olarak görüyorsunuz. Günün belli bir vaktini mutlaka ona ayırmanız gerekiyor. O yüzden wufwuf aboneliği çok önemli. Çünkü aynı çocuklar gibi onların da hem zihinsel hem fiziksel olarak etkinliğe ihtiyacı var. İnsanların abone olmasının en büyük sebebi bizim onların yerine aktivite, oyun ve oyuncak düşünmemiz. O sürpriz kutunun içinden ne çıkacak diye merakla bekliyorlar. Aynı şekilde köpekler ve kediler de artık bizim kutularımızı tanıyor ve o kutuyu gördükleri anda farklı bir ruh haline bürünüyorlar. Evet ürünlerimizi önce onda deniyoruz. Her şeyi yemeyen, her oyuncakla oynamayan bir oğlumuz var. Mesela bir ödül maması seçeceksek mutlaka önce Waffle’a denettiriyoruz, diyoruz ki ‘Waffle yiyorsa hepsi yer!’. Gerçekten de hiç şaşmıyor bu. Eğer Waffle sevmiyorsa mesela o oyuncakla oynamak istemiyorsa o bizim kutumuza giremiyor. O yüzden bizim kalite müdürümüz kendisi. 


Peki ürünlerde özellikle gıda ürünlerinde nelere dikkat ediyorsunuz? 

Birincisi tabii ki içeriğin doğal olması. Bu konuda özel olarak çalıştığımız mühendisler ve akademisyenler var. Tedarikçilerimizden gelen ürünler uzman kontrollerinden geçtikten sonra bizim kutularımıza girebiliyorlar. Bu özellikle ödül maması alanında bizim için çok önemli ki zaten bir sonraki adımımızda mama sektörüne giriyoruz. Mama üretiminde de sadece İngiltere’de değil dünyada ciddi boşluk var. Köpek ve kedilerin beslenmesiyle ilgili çok ciddi yanlışlar yapılıyor. İlk hedefimiz her zaman hayvanların en doğru gıdaya ulaşmalarını sağlayabilmek. Doğal olarak kurutulup vitaminleri içerisinde saklayan gıda teknolojisi hem bizim için hem de hayvanlar için çok önemli. Bu alanda üretim yapmak için çok yakın zamanda girişimlerimizi başlattık. 


Waffle
Onların mutluluğunu biz de paylaşıyoruz.

Sizi çok heyecanlandıran ya da duygulandıran mesajlar alıyor musunuz? 

Türkiye ve Avrupa'da her ay 60 bine yakın ürün gönderiyoruz. Sürpriz hediye alan birinin sevincini, heyecanını aynı şekilde köpeklerde kedilerde görmek bizi inanılmaz mutlu ediyor. Bize videolar, kartlar, fotoğraflar, mektuplar yağıyor. Onların mutlu olması demek bizim mutlu olmamız demek. 


Peki köpeklerle kedileri kıyaslarsanız abonelik açısından nasıl bir fark var? Kedilerin köpekler kadar oyuncaklarla ilgilenmediği düşünülür… 

Kedilerle köpekler arasında çok fark var tabii. Ama onların da takip etme, tırmalama, koklama, çiğneme, oynama gibi ihtiyaçları var. Kediye bir yumak verin saatlerce oynasın diye düşünülüyor. Ama aileler bizim kutularımızla tanışınca onlar için de bambaşka bir heyecan başlıyor. Türkiye'de Miyav'ı kurmadan önce herkes benzer şeyler söylüyordu. Yani kediler zaten oynamıyor ki diyorlardı ama Miyav, Wufwuf’dan çok daha hızlı büyüdü. 


Not: Bu içeriğin orijinalini ve derginin tamamını https://lnkd.in/ePwkqJpz bağlantısından isim-soyisim bilgilerinizi linke girerek görüntüleyebilir ve çevrenizle paylaşabilirsiniz.



Recent Posts

See All
bottom of page