top of page

Sigorta türleri nelerdir? Sigorta yaptırırken, nelere dikkat etmeli?

Yeni taşınılan bir ülkede hangi sigortaların zorunlu ve koruma kapsamında olduğunu bilmek son derece faydalı olabilir. Bu konuda Lüksemburg, Avrupa’nın sigorta merkezi sayılan ülkesidir. Zira Avrupa pazarına sigorta sağlayan pek çok ulusal, uluslararası ve sınır ötesi sigorta şirketi bu ülkede yer alır.

Sigortacılık, sigorta yatırım fonları ve bankacılık sektörleri Lüksemburg’un finans kaynaklarının en önemli üç sac ayağını oluşturur. Öyle ki ülke genelinde 300’ü aşkın sigorta şirketi ile bu şirketlerde çalışan 6500’ün üzerinde personel vardır.

Lüksemburg’da sigorta sektörünü düzenleyen yasal firma Commissariat aux Assuraces (CAA) olarak tanınır. Ayrıca sigorta firmalarının profesyonel olarak üye olması gereken bir diğer organ ise Sigorta Reasürans Derneği (Association Des Compagnies d’assurance – ACA)’dir.

Lüksemburg’da Yasal Olarak Zorunlu Sigorta Türleri

Lüksemburg’da her vatandaşın yaptırmak zorunda olduğu bazı sigorta türleri mevcuttur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:


Sağlık Sigortası

Lüksemburg’daki tüm çalışanlar ve serbest meslek sahipleri, sosyal güvenlik aracılığıyla sağlık sigortası yaptırmalı ve primlerini düzenli olarak ödemelidir. Böylece ülkedeki sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı tanınır. Buna ek olarak, çalışanların eşi ve çocukları da ülkede ikamet etmeleri şartı ile ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanabilirler.

Lüksemburg’da ikamet etmeyen kişiler ise sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için özel sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Ayrıca sağlık sigortasına sahip olmak, Lüksemburg’dan vize ve oturma izni alabilmek için gerekli bir husustur. Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ülkelerinin vatandaşları ise Avrupa Sağlık Sigortası Kartı (EHIC) ile ülke genelinde acil sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Buna karşın Lüksemburg vatandaşı olanlar, daha yüksek fiyatlandırma gerektiren sağlık giderleri için de özel sağlık sigortası yaptırma hakkına sahiptir. Bu konuda hem uygun fiyat hem de ülkeye yeni taşınan kişiler için en uygun fiyat avantajı sunan sağlık sigortası şirketleri Allianz Care ve Cigna Global şirketleridir.


Araç Sigortası

Lüksemburg’a taşındaysanız ve aracınız varsa olası araç hasarlarını karşılamak için en az üçüncü taraf sigortası (responsabilite civile) yaptırmanız gerekir. Buna ek olarak yangın, hırsızlık ve saldırı gibi olaylara karşı daha kapsamlı bir sigorta (tiers personnes) yaptırabilir ya da her türlü kötü olaya karşı tam kapsamlı sigorta olan Assurance Casco hizmetinden de faydalanabilirsiniz.

Lüksemburg’da araç sigortası masrafları aracın modeli, yaşı, sürücünün yaşı ve sürücü deneyimi gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Herhangi bir sorun çıkmazsa her yıl için ödenmesi gereken sigorta primi azalır. Lüksemburg’da araç sigortası yaptırdıktan sonra tarafınıza verilecek olan yeşil kartı (carte verte) mutlaka aracınızda muhafaza etmeniz ve polis tarafından sorulduğunda sigortanızın ispatı olarak bu kartı ibraz etmeniz gerekir. Ayrıca kamyon, motosiklet, SUV, scooter, tekne, uçak gibi araçları kullanmak için de sigorta yapılması gerekir. Bisikletler bu kapsama dahil değildir.


Sosyal Sigorta

Araç ve sağlık sigortasına ek olarak, Lüksemburg’da yapılması zorunlu sigorta türlerinden biri de sosyal sigortadır. Tüm çalışanlar halihazırda Sosyal Güvenlik Merkezi’ne kayıtlıdır ve maaşlarından belirli bir oranda katkı miktarı kesilir. Bununla birlikte, serbest meslek sahibi çalışanlar da kendilerini sosyal güvenlik sistemine kaydettirmek zorundadır.

Lüksemburg’da sosyal güvenlik yolu ile elde edilen sigorta hakkı size şu avantajları sağlar:

  1. Hastalık tedavisi avantajı

  2. Doğum ve annelik yardımı

  3. Engellilik yardımları

  4. Aile kurma faydası

  5. İşsizlik parası

  6. Yaşlılık aylığı

Lüksemburg’da İsteğe Bağlı Sigorta Türleri

Zorunlu sigortaların yanı sıra Lüksemburg genelinde isteğe bağlı olarak yaptırılabilen birtakım sigortalar da mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:


Konut Sigortası

Konut sigortası yasal bir gereklilik taşımasa da Lüksemburg’da ev sahibi olmak isteyenlere mutlaka tavsiye edilir. Özellikle banka kredisi ile ev almak istiyorsanız ipotek işlemleri sırasında konut sigortası yaptırmanız talep edilir. Konut sigortasının kapsamında yangın, doğal afet, sel ve bazı hasarlar yer alır. Çoğunlukla konut sigortası nispeten eski evlere yapılır. Yeni yapılan binalar halihazırda kusurlu işçiliğe karşı sigorta kapsamında sayılır.


Eşya Sigortası

Lüksemburg’da eşya sigortası olarak bilinen sigorta türü, evini kiralayanlar tarafından yaptırılan sigortadır. Evlerin kiraya verilemeyerek boş kalma ihtimaline karşı ya da sık seyahat eden ev sahiplerinin tercih ettiği bu sigorta türünün maliyeti, ihtiyaç duyulan hizmetlerin maliyetine ve evlerin risk seviyesine göre değişir. Prim maliyetini düşürmek isterseniz içerik sigortasını konut sigortası içine de ekletebilirsiniz. Ek olarak, eşya sigortası içerisine cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve bisiklet gibi taşınabilir ürünler de dahil edilebilir.


Hayat Sigortası

Hayat sigortası, yaşamın kaybı halinde sabit ödeme alınan sigorta türüdür. Yasal olarak zorunlu olmasa da, Lüksemburg vatandaşları kendilerine bağımlı olan aile üyelerinin refahını düşündükleri için bu sigorta türünden faydalanır. Ancak yaş ilerledikçe ödeme primlerinin de artacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca bazı işverenler, sosyal sigorta içerisine bireysel hayat sigortası ve emeklilik fonu gibi güvenceleri de dahil edebilir.


Seyahat Sigortası

Özel sigortalar içerisinde yer alan seyahat sigortası bagaj kaybolması, seyahat iptali, iptal edilen uçuş tarifeleri, yurt dışında oluşabilecek tıbbî masraflar ve 24 saat yardım gibi unsurları içerir. Özellikle düzenli olarak yurt dışına seyahat ediyor, uzun süreli konaklama yapıyor ve kayak gibi ekstrem sporlar ile ilgileniyorsanız özel seyahat sigortası yaptırmanız önerilir.


Pet Sigorta

Lüksemburg’da evcil bir hayvan ile yaşıyorsanız onun tıbbî masrafları için pet sigorta yaptırabilirsiniz. Bu sigorta kapsamına ayrıca mezar ve defin  masrafları, seyahat güvenliği ve evcil hayvanın çalınması gibi olaylar da dahil edilebilir. Pet sigortası yapan firmalar çok yaygın olmasa da, sigortanız evcil dostunuzun başına gelmesi muhtemel bir kaza, hayvan hastanesindeki konaklama maliyetleri ve pet ambulans gibi masrafları kapsar. Eğer evcil hayvanınız 2 yaş ve üzerinde ise pet sigorta, veteriner ziyaretlerini ve aşı maliyetlerini karşılar.


Diş Sigortası

Lüksemburg’un ulusal sağlık sigortası diş bakımını kapsıyor olsa da tüm diş tedavileri bu kapsamda olmadığından detaylı diş tedavileri için özel sağlık sigortası yapılması gerekir. Ülke genelindeki tüm diş hekimleri, temel diş bakımı sunabilmek için kamu sigortası programına kaydolurlar. Doktorlara benzer şekilde diş hekimlerinin de sabit ücret tarifesi bulunur. Hasta, kapsamlı diş tedavisi için önce doktora ödeme yapar, daha sonra geri ödemesini sigortadan alır. Bu sebeple eğer detaylı tedavi ve bakım gerektiren diş sorunlarınız varsa mutlaka diş sigortası yaptırmanız gerekir.


İş Sigortası

Lüksemburg’da devam ettirdiğiniz bir işiniz varsa ya da serbest çalışansanız iş faaliyetlerinizi korumak için de sigorta yaptırabilirsiniz. Yapılacak olan iş sigortası işin mahiyetine, boyut ve konumuna göre farklılık gösterir. Bu konudaki temel iş sigortası türleri iş sorumluluk sigortası, mesleki sorumluluk sigortası, siber sigorta, ek emeklilik sigortası, bina ve ekipman sigortası ile iş kesintisi sigortasıdır. Bazı lider firmalar birden fazla kurumsal sigorta türünü birleştiren özel iş sigortası sunsa da ödenecek prim miktarı ihtiyaca göre değişir.

Lüksemburg’da Sigorta Şirketleri

Lüksemburg’a taşınanların en çok faydalandıkları ve tercih ettikleri sigorta firmaları şunlardır:

  1. La Luxembourgeoise

  2. Foyer

  3. DKV

  4. Baloise

  5. AXA International

Son olarak Lüksemburg’un sigorta konusundaki en önemli avantajlarından biri de ödenen sigorta primlerinin o yıla ait vergi beyannamesinde gider olarak gösterilebilmesidir. Diğer bir deyişle, ödediğiniz sigorta primlerini verginizden düşebilir ve toplam vergi miktarından daha azını ödeyebilirsiniz.

Kaynaklar:

Editör Notu: Bu yazıya dair katkı sağlamak istediklerinizi destek@lookum.co adresine iletebilirsiniz. Uygulamayı indirme linkleri: iOS/Apple Store:  https://apple.co/2E7ZIEP    / Android/ Google Play Store: http://bit.ly/2IAZTa4

User Rating: Be the first one !

3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page